perjantai 8. helmikuuta 2013

Mäenlaskua ja herkuttelua laskiaisena!

Lunta se vaan tupruttelee tupaan, eikä loppua tunnu tulevan. Itse olisin jo täysin valmis kaivamaan kevätkenkäni kaapista ja tallustelemaan auringon kuivattamilla kuivilla asvalttiteillä. Toisaalta, mitä sitä vielä kiirehtimään, kun yksi talven hauskimmista juhlapyhistä on vielä edessä!

Selaillessani Suomen lasten Juhlakirjaa  törmäsin laskiaisen kohdalla tietoon, joka yllätti minutkin. Kirjassa kerrotaan, ettei sana "laskiainen" suinkaan johdu mäenlaskusta, kuten moni voisi olettaa, vaan nimityksen arvellaan tarkoittavan paastoon laskeutumista. "Laskiaisesta laskettiin alkavan pääsiäistä edeltävän seitsenviikkoisen paastonajan. Niinpä laskiaista edeltävät katolisissa maissa riemulliset juhlat, karnevaalit. Laskiaisen tienoilla herkuteltiin erityisen tukevilla ja rasvaisilla ruoilla. Toisaalta valmistauduttiin niukkoihin paastoviikkoihin, toisaalta uskottiin, että vahvat ateriat takaisivat ruoan riittämisen perheelle seuraavaksi vuodeksi." Laskiaisen kerrotaan myös olevan ikivanha työnjuhla jolloin mäenlaskijoilla on ollut tapana toivottaa onnea viljelyksille huudellen loruja mäkeä laskiessaan.

laskiainen
Tästä päätellen, olemme kuitenkin onnistuneet säilyttämään ne tärkeimmät perinteet mukana tässäkin juhlassa. Mäenlaskun ja herkuttelun! Jos vanha tuttu pulkkamäki kyllästyttää jo, tai et halua sotkea omaa keittiötäsi leipoessasi makoisia pullia, niin tässäpä muutamat menovinkit viikonlopulle. Tiensä voi suunnata lauantaina vaikkapa Helsingin Lastentarhamuseoon laskiaista viettämään. Ohjelmassa on mm. laskiaispullien leipomista ja talvisia lauluja. Jos taas kaipaa jotain hieman tavallisesta poikkeavaa, voi suunnata nokkansa kohti Pohjois-Espoota, jossa Taidetalo Pikku-Auroralla järjestetään koiravaljakkoajelua Helsingin vetokoirakerhon toimesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti