lauantai 15. toukokuuta 2010

Pihaleikit kunniaan

Ja kuten arvasit näillä en tällä kertaa tarkoita pomppulinnaa ja vesi-ilmapalloja - nekin tosin aivan pop näin kesä-aikaan. Perinteiset pihaleikit ovat puhututtaneet äitejä ja isiä viime vuosina, niistä haaveillaan nostalgisoiden ja niiden positiivisia vaikutuksia pohditaan suureen ääneen. Pihaleikit kun kehittävät sosiaalisia taitoja, saavat lapset liikkumaan, vähentävät ylipainoriskiä..

Suurin osa meistä 70-luvun kasvateista on viettänyt lapsuuden kesät kirkkiksen ja purkkiksen, peffiksen, kattopallon, maanvalloituksen, tervapadan, polttopallon, värin ja sala-askelen seurassa. Leikit kuuluvat myös nyky-lasten sanavarastoon, mm. koulujen liikuntakasvatus pitää siitä huolen. Vanha kunnon kirkonrotta on edelleen käytössä. 10 tikkua laudalla saa lapset kirmaamaan entisaikojen tapaan. Tyttöjen ikisuosikkina pitää kärkisijaa hyppynaru ja siihen liitetyt, tai erikseen pelatut erilaiset hippa-leikit (haara-hippaa, banaani-hippaa...) Poikiakin tapaa toki hyppynarun parista, mutta pallopelit vievät heillä voiton. Jalkapallo, koripallo, polttopallo..

Kevät on herättänyt perinteisten pihaleikkien kysynnän myös Mehubileiden suunnalla. Ilmaan on heitelty ideoita erilaisista pihaleikkihäppeningeistä, ja aivonystyrät höyryävät tapoja toteuttaa pihapiirin yhteisiä ohjattuja leikkisessioita. Synttärijuhlinnassa kesäkausi avaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia - nyt levittäydytään takapihalle, ja joskus jopa lähimetsiköihin. Harrastetaan pussihyppelyä ja monensortin viestejä. Järjestetään renkaanheittokisoja, pelataan hippaa ja piilosta.. Ja jotta ympyrä tässäkin tarinassa sulkeutuisi mukavasti - kaiken kruunaa tietenkin se iki-ihana synttärien sankari - pomppulinna!

10 tikkua laudalla säännöt:

Laudan alle asetetaan kivi tai pölkky niin että saadaan "keinulauta", ja laudan päälle riviin 10 tikkua. Joku leikkijöistä polkaisee laudan päätä niin, että tikut lentävät ilmaan. Etsijäksi valittu yrittää saada kopattua jonkun tikuista kiinni. Jos hän onnistuu siinä, polkaisija joutuu hänen sijastaan etsijäksi.

Etsijä ryhtyy keräämään tikkuja, ja muut juoksevat piiloon. Kun tikut ovat laudalla, huutaa kerääjä "Kymmenen tikkua laudalla!" Sitten hän alkaa etsiä muita piilossa olijoita.

Nähtyään jonkun etsijä huutaa hänen nimensä, juoksee pikavauhtia laudalle ja panee jalkansa sen päälle. Löydetty jää nyt laudan luo piirrettyyn rinkiin ja etsijä jatkaa työtään. Mutta jos löydetty onkin laudalla ensimmäisenä ja ehtii polkaisemaan tikut ilmaan, hän saa mennä uudestaan piiloon. Samalla pelastuvat muut kiinni joutuneet. Etsijä ryhtyy jälleen keräämään tikkuja ja sen jälkeen etsimään piilossa olevia...

Kun kaikki sitten vihdoin ovat joutuneet pesään, uusi etsijä tulee siitä löydetystä, joka ensimmäisenä hävisi kilpajuoksun laudalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti